Ungdoms vaner er i stadig endring, og noen trender de siste årene har vært med på å skape utfordringer for tannhelsen. De fleste vet nok allerede at brus og godteri kan bidra til å skade tennene, men det er ikke alltid like lett å huske på dette i hverdagen. Her skal vi derfor se litt nærmere på hva som kan skje med ungdoms tenner hvis det blir for mye sukker og sukkerholdige drikker i kostholdet.

 

Misfarging og hull

Inne i munnen lever det bakterier, som vi kanskje kjenner best som Karius og Baktus. Som barnefortellingen illustrerer, lever disse bakteriene av sukker og bygger seg en slags festninger av plakk. Med sukkeret som drivstoff produserer disse bakteriene syre som kan skade emaljen på tennene og dermed gi misfarging. Når dette skjer, er det mulig å bleke tennene med produkter fra https://www.dentway.no/ som sikrer deg rask og sikker tannpleie.

Den viktigste formen for forebygging av slik misfarging av tennene er å pusse tennene daglig, helst både morgen og kveld. Spyttet i munnen inneholder nemlig også kalsium, som sammen med fluor i tannkremen kan reparere emaljen på tennene før det oppstår hull. Det er imidlertid viktig at du ikke pusser rett etter at du har spist eller drukket noe som inneholder mye syre (som for eksempel cola, juice eller surt godteri), for da vil du gni syren inn i emaljen. Generelt er surt godteri noe av det aller verste for tennene.

Andre forebyggende grep

Det er selvfølgelig også andre ting ungdom kan gjøre for å unngå slik misfarging. For det første er det lurt å venne seg til å drikke vann som tørstedrikk, og unngå å drikke for mye saft og brus. Selv juice inneholder ganske mye sukker og syre, og det er derfor sunnere å spise frukt heller enn å drikke juicen. Godteri, kaker, kjeks og søte desserter bør unngås, og helst ikke spises mer enn én eller to ganger i uken.

En annen faktor som veldig lett kan føre til misfarging er bruk av for eksempel tobakk eller kaffe og te. Særlig tobakk er uheldig, fordi det også kan gi mange andre uheldige konsekvenser for tann- og munnhelsen, som utvikling av tannkjøttsykdommer, dårlig ånde, og i verste fall kreft.